månadsarkiv: juli 2014

Lappträskkaka

image

I kväll har jag bakat efter ett gammalt recept som jag fått av min svärmor. Receptet kommer ursprungligen från Lappträsk, och är bakat på rågsikt i stället för vetemjöl. Några få modifieringar och Lappträskkakan är nu född! Smakpanelen, varav en lappträskkakeexpert, gav den fem kavlar av fem möjliga. :)

Storbak

En regnig dag har ägnats åt mjukkakebak. Nu håller jag på att få in snitsen ned bakstenen. Den är otroligt fin och gräddar jämt och snabbt. Brödet blir också jättegott. Trots flera liters deg hann jag inte baka till alla som beställt till leveransen i morgon vilket var synd. Men så otroligt roligt att så många ville köpa!

image

En helt irrelevant bild, men fin ändå då den visar en liten fjällbäck som vi fikade vid i måndags.

Fjälltur

image

I går åkte vi upp till Merkenäs för att plocka fjällsyra. Den är otroligt god dom förvälld med lite socker i och grädde till.
image
Så här ser den ut när den är plockad och ligger i grytan för förvällning. Den smakar nästan som rabarber och är rik på vitaminer. Hamster som jag är så älskar jag att ta reda på allt ätbart och frysa in inför vintern.

A-smällen

image

A-smällen i år var varm och ganska välbesökt. Jag hade med mig en gunga som väckte en hel del intresse och hade också flera intressenter. Alla mjukkakor försvann lika snabbt som bregottpaketet smälte i solen… jättekul!

image

Canvastavlan av oväderskvällen i Reivo blev också såld. Och mycket trevliga människor träffade jag också! En lyckad marknadsdag!